Bloğuma hoşgeldiniz güzellikler.....




3 Mayıs 2013 Cuma

VÜCUDUMUZUN PH DEĞERİNİ DÜZENLEYELİM




Neyi, ne oranda tüketmeliyiz?

Sağlığımızı korumak için, gıdalarımızın yüzde 75’inin alkali ve yüzde 25’inin asit oluşumunu destekleyen türde olması önerilir. Tedaviye destek amaçlı beslenmede ise bu oranın yüzde 80-90 alkali, yüzde 10-20 asit şeklinde olması gerekir.

Peki, alkali ve asidik gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
- Yeşil taze ve çiğ sebzeler, bezelye, fasulyeler, katkısız baharatlar, çiğ kalın kabuklu kuru yemişler ve çiğ çekirdekler gibi besinler ALKALİ ortam oluşumunu desteklerler.
 -  İstenmeyen asidik ortam oluşumunu destekleyen gıdalar ise et, balık, kümes hayvanları, yumurta, tahıllar ve bakliyat olarak özetlenebilir.
Asidik bir vücudu nasıl ALKALİ’ye döndürebiliriz?

Asidik bir vücut hastalıkları kendine çeken güçlü bir mıknatıstır ve yediğimiz ve içtiğimiz her şey vücudumuzun pH seviyesini etkilediği içindir ki “denge sağlıklı bir bedenin anahtarıdır” denilebilir.

Aşağıda vereceğimiz listeler vücudunun pH seviyesini ayarlamaya ve dengede tutmaya çalışan kişiler için bir rehber olabilir.

Listeler hazırlanırken pH seviyeleri 0-14 aralığında dikkate alınmış ve 7’nin altı pH derecesine sahip olanlar ASİDİK (düşük oksijenli) ve 7’nin üstü pH derecesine sahip olanlar da ALKALİ ortamı destekleyenler olarak gruplanmıştır.

Bir gıdanın vücutta asidik ya da alkali ortam oluşturma potansiyeli, gıdanın kendisinin sahip olduğu pH değeri ile ilgili değildir.
- Örneğin limon çok asidik bir meyve olmasına rağmen sindirim sonucu ortaya çıkardığı üretim vücut için alkali bir ortam yaratımını destekler ve bu yüzden de limon kendisi asidik olmasına rağmen vücut için alkali ortam oluşturan bir meyvedir.
- Benzer biçimde hemen hemen tüm et ürünleri sindirim öncesi alkali yapıda olmalarına rağmen, sindirim sonunda ortaya çıkan asidik kalıntılar vücutta asidik bir ortam oluşumunu desteklediği için aşağıdaki tablolarda asidik gıdalar bölümünde karşınıza çıkacaklardır."

VÜCUDUN ALKALİ OLMASINI DESTEKLEYEN GIDALAR:
Aşağıdaki sebzelerin bolca ve 45 derece üzerinde hiçbir işlem görmemiş  (mümkünse çiğ ) şekilde tüketilmeleri önerilmektedir.

Vücudu ALKALİ yönde destekleyen SEBZELER:
 Bal kabağı , Biberler , Brokoli ,Brüksel lahanası,  Hardal yaprakları, Havuç , Her tür yeşillendirilmiş filiz (buğday çimi, arpa çimi, ay çekirdeği filizi vb),  Ispanak, Kabak , Kara lahana,  Karnabahar , Kereviz Sapı,  Kıvırcık lahana,  Kuşkonmaz , Lahana , Pancar , Patlıcan ,Pazı , Salatalık, Sarımsak, Soğan ,Su teresi ,Şalgam ,Tatlı patates,  Yaban havucu, Yeşil kıvırcık salata (her tür),  Yeşil otlar (maydanoz, dereotu, nane, fesleğen, ısırgan otu vb),
Vücudu ALKALİ yönde destekleyen MEYVELER: Armut , Domates,  Dutsu meyveler (frambuaz, böğürtlen vb) ,Elma ,Greyfurt, 
Hurma , Karpuz , Kavun , Kayısı , Kiraz , Kivi , Kuru incir,  Kuru üzüm,  Kuş üzümü , Limon , Mandalina , Misket limonu,  Muz , Nektarin, Şeftali, Üzüm , Vişne.
Vücudu ALKALİ yönde destekleyen PROTEİNLİ GIDALAR:  Çiğ badem , Çiğ -kavrulmamış- ay çekirdeği,  Çiğ -kavrulmamış- balkabağı çekirdekleri, Çiğ -kavrulmamış- kabak çekirdeği , Darı , Filizlendirilmiş çekirdekler (ay çekirdeği gibi),  Kestane , Keten tohumu.
Vücudu ALKALİ yönde destekleyen DİĞER GIDALAR:
Alkali iyonize su, Arı poleni ,Bitkisel çaylar,  Buğday çimi suyu,  Elma sirkesi , Her tür hindiba,  Hindistan cevizi yağı, Doğal maden suyu , Doğal probiyotikler,  Yeşil çay ,Taze sıkılmış yeşil sebze ve meyve suları,
Karbonatlı su.
Vücudu ALKALİ yönde destekleyen TATLANDIRICILAR:  Stevia (Stevya) ,Çiğ Agave Şurubu,Hurma ezmesi.
Vücudu ALKALİ yönde destekleyen BAHARATLAR : Acı kırmızı biber ,Deniz tuzu , Hardal ,Her tür ot (kekik, nane vb) , İsot , Köri , Tarçın ,Zencefil.

VÜCUDUN ASİDİK YAPAN GIDALAR:
(Dikkatli ve az  tüketilmeleri önerilmektedir!)

ASİDİK  YAĞLAR:  Fıstık yağı ,  Hamur işleri için özel yağlar ,Keten tohumu yağı , Susam yağı , Zeytinyağı.

MEYVELER: Portakal , Erik , Kızılcık ,Kuru erikler.


Vücudu ASİDİK yönde destekleyen TAHIL ve UNLAR:  İşlenmiş arpa ,Her tür pirinç , Her tür yulaf , İşlenmiş buğday/beyaz un , İşlenmiş kara buğday , İşlenmiş kepek.


Vücudu ASİDİK yönde destekleyen gıdalar ;
 Dondurma ,Her tür peynir ,Süt ,Tereyağ, Siyah çay , kahve, Alkol, sigara,
Vücudu ASİDİK yönde destekleyen KURUYEMİŞ ve YAN ÜRÜNLERİ:
 Ceviz ,Tahin , Yer fıstığı ,Yer fıstığı ezmesi,
Vücudu ASİDİK yönde destekleyen HAYVANSAL PROTEİNLER:  Dana eti , Her tür av eti , Her tür balık ,Hindi , Kuzu eti ,Sakatat , Sığır eti ,Tavuk ,Tuzlanarak kurutulmuş etler (pastırma gibi)..
Vücudu ASİDİK yönde destekleyen BAKLİYAT türü gıdalar: Bezelye, Kuru fasulye,  Mercimek , Nohut , Siyah fasulye ,Soya fasulyesi,
Vücudu ASİDİK yapan diğer ürünler: Her tür kimyasal koruyucu , İlaçlar ,her tür tarım ilaçları .
  Tabi sadece doğru ve alkali beslenme tek başına yeterli değil. Ruhsal olarak ta asidik ve alkali duygularımızı dengelemeliyiz.

ALKALİ DUYGULAR              &                ASİDİK DUYGULAR

Affetmek,                                                       Hayatınızdaki keşkeler,
Kabul etmek,                                                  Kabullenmemek,
Paylaşmak,                                                     Kıskançlık,
Tatile çıkmak,                                                Öfke,
İbadet etmek,                                                 İnançsızlık, ait olamama,
Dinlenmek,                                                     Endişe, kaygı,
Spor yapmak ,                                               Çok çalışma,uykusuzluk,
Gülmek,                                                         Sevgisizlik,
Aşık olmak :)                                                  Yanlız yaşamak.

 Gerçek anlamda sağlıklı ve fit bedene sahip olmak için en az 1 ay, aralıklarla altı ay uygulanmalı.

Sağlıklı günler