Doğru beslenme alışkanlığı kazanarak cildimizin gençliğini , tazeliğini ve güzelliğini uzun yıllar koruyabiliriz. Hangi vitamin ve minerallerin ciltte ne işe yaradığını bilirsek cildimizin daha sağlıklı kalmasını sağlayabiliriz.
Sağlıklı beden ve cilt ancak doğru beslenme , sağlıklı psikolojik yapı ve genlerimizle mümkündür. Cilt güzelliğinin ilk şartı düzenli kan dolaşımıdır . Ciltte solgunluk , matlık , kuruluk ve lekeler varsa ; kan dolaşımı düzenli ve sağlıklı değildir. Omega 3 ve 6 yağ asitlerinden zengin gıdalarla beslendiğimizde daha ışıltılı , canlı ve sağlıklı cilde kavuşuruz.
Cildin en büyük düşmanlarından serbest radikallerle iyi savaşmak da yaşlanmayı önlemenin önemli kurallarındandır. Serbest radikallerin artışı kırışıklıkların artmasına ve cildin erken yaşlanmasına sebeb olur. A, C, E vitamini yönünden zengin tüm koyu renkli küçük meyveler bu anlamda çok işe yarar.
A vitamini ve beta karotenler ; sarı , turuncu ,yeşil renkli sebzeler, yumurta akı, tereyağı ve balık yağları nın yaşlanmayı geciktirici etkileri çok fazladır. A vtamini cilt , diş , kemik ve dokuların korunması için kilit rolü oynar. Aynı zamanda göz sağlığı için çok önemlidir.
B vitamini , biotin, folik asit, nikotinik asit, pantotenik asit gibi vitaminler bulunmakta ve B vitamini karışımı adı ile anılmaktadır . B vitaminleri B-1,B-2,B-6 ve B-12 vitaminlerinin hepsine birden denir. Bu grup vitaminler iştah, sindirim ve sinir sistemi için çok gerekli ve hayati öneme sahiptir. Tavuk , yumurta , balık , hindi , patates ve tam tahıllı ürünler cildin yağ ve nem dengesini korumada etkilidir.
C vitamini çok iyi bir antioksidan vitamindir Limon, greyfurt , portakal , çilek kuşburnu, kırmızı ve yeşil biber , lahana , domates , karnabahar, günlük öğünlerde mutlaka tüketilmeli..
E vitamini en çok bilinen antioksidan vitamindir. Hücrelerle etkileşime geçerek vücudun önemli fonksiyonlarının gerçekleşmesine yardımcı olur. Vücudun ihtiyacı olan Evitamini ni alamaması cildin güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmasız kalmasına ve vücudumuzda bulunan serbest radikallerin hücre yapısına zarar vermesine neden olabilir. Bunun dışında genel sağlığımız üzerinde de olumsuz etkileri olur. Alzheimer hastalığı , prostat kanseri , pankreas kanseri , kolon kanseri ve kalp hastalıkları riski oluşturabilir. E vitamini ; bitkisel yağlar, zeytinyağı , buğday tohumu , baklagiller , süt, yumurta , tahin, keten tohumu, ayçekirdeği , fındık , badem, ceviz, fıstık çeşitleri ve bazı yağlı tohumlarda vardır.
Cildimizin sağlıklı ve genç kalmasını sağlamak bir nebze elimizde olsada , genetik yaşlanmanın önüne geçebilmek çok mümkün değil. Dışardan kullandığımız günlük bakım ürünlerimizi de ihmal etmeyelim.
Üzerine sürülen en kaliteli ve iddialı kremi vb ürünü cilt temiz ise emilim yapabilir. Yani pahalı ürün değil önemli olan, cildin düzenli temizliğidir. Tüm bunların yan ısıra ; sigara, hava kirliliği , güneş, yanlış ve eksik beslenme , yanlış kozmetikler , sık kilo alıp verme ve hormon ilaçlarının olumsuz etkileride cilt yaşlanmasını etkiler.
Özetlersek ; yaz kış güneş koruyucu kullanalım, sigara içilen ortamlardan uzak duralım, kirli havalardan cildimizi koruyalım. Temiz havada yürüyüş yapalım.Cildimizi sabah akşam mutlaka temizleyelim , nemlendirelim. Daha çok meyve ve az pişmiş sebze yiyelim. Daha çok balık tüketelim. Günde en az 8 bardak su içelim. Yeşil çay içelim. Ve en önemlisi ruhsal gençliğimizi korumak için olumlu düşünelim, iyilik yapalım, daha sosyal ortamlarda olmaya çalışalım..