Neyi, ne oranda tüketmeliyiz?
Sağlığımızı korumak
için, gıdalarımızın yüzde 75’inin alkali ve yüzde 25’inin asit oluşumunu
destekleyen türde olması önerilir. Tedaviye destek amaçlı beslenmede ise bu
oranın yüzde 80-90 alkali, yüzde 10-20 asit şeklinde olması gerekir.
Peki, alkali ve asidik
gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
- Yeşil taze ve çiğ sebzeler, bezelye,
fasulyeler, katkısız baharatlar, çiğ kalın kabuklu kuru yemişler ve çiğ
çekirdekler gibi besinler ALKALİ ortam oluşumunu desteklerler.
- İstenmeyen asidik ortam oluşumunu
destekleyen gıdalar ise et, balık, kümes hayvanları, yumurta, tahıllar ve
bakliyat olarak özetlenebilir.
Asidik bir vücudu nasıl
ALKALİ’ye döndürebiliriz?
Asidik bir vücut
hastalıkları kendine çeken güçlü bir mıknatıstır ve yediğimiz ve içtiğimiz her
şey vücudumuzun pH seviyesini etkilediği içindir ki “denge sağlıklı bir bedenin
anahtarıdır” denilebilir.
Aşağıda vereceğimiz listeler
vücudunun pH seviyesini ayarlamaya ve dengede tutmaya çalışan kişiler için bir
rehber olabilir.
Listeler hazırlanırken pH
seviyeleri 0-14 aralığında dikkate alınmış ve 7’nin altı pH derecesine sahip
olanlar ASİDİK (düşük oksijenli) ve 7’nin üstü pH derecesine sahip olanlar da
ALKALİ ortamı destekleyenler olarak gruplanmıştır.
Bir gıdanın vücutta asidik ya
da alkali ortam oluşturma potansiyeli, gıdanın kendisinin sahip olduğu pH
değeri ile ilgili değildir.
- Örneğin limon çok asidik bir
meyve olmasına rağmen sindirim sonucu ortaya çıkardığı üretim vücut için alkali
bir ortam yaratımını destekler ve bu yüzden de limon kendisi asidik olmasına
rağmen vücut için alkali ortam oluşturan bir meyvedir.
- Benzer biçimde hemen hemen
tüm et ürünleri sindirim öncesi alkali yapıda olmalarına rağmen, sindirim
sonunda ortaya çıkan asidik kalıntılar vücutta asidik bir ortam oluşumunu
desteklediği için aşağıdaki tablolarda asidik gıdalar bölümünde karşınıza
çıkacaklardır."
VÜCUDUN ALKALİ OLMASINI
DESTEKLEYEN GIDALAR:
Aşağıdaki sebzelerin bolca ve
45 derece üzerinde hiçbir işlem görmemiş (mümkünse çiğ ) şekilde
tüketilmeleri önerilmektedir.
Vücudu ALKALİ yönde
destekleyen SEBZELER:
Bal kabağı , Biberler , Brokoli
,Brüksel lahanası, Hardal yaprakları, Havuç , Her tür
yeşillendirilmiş filiz (buğday çimi, arpa çimi, ay çekirdeği filizi
vb), Ispanak, Kabak , Kara lahana, Karnabahar
, Kereviz Sapı, Kıvırcık lahana, Kuşkonmaz
, Lahana , Pancar , Patlıcan ,Pazı
, Salatalık, Sarımsak, Soğan ,Su teresi ,Şalgam ,Tatlı patates, Yaban
havucu, Yeşil kıvırcık salata (her tür), Yeşil otlar (maydanoz,
dereotu, nane, fesleğen, ısırgan otu vb),
Vücudu ALKALİ yönde destekleyen MEYVELER: Armut
, Domates, Dutsu meyveler (frambuaz, böğürtlen vb) ,Elma
,Greyfurt,
Hurma , Karpuz , Kavun , Kayısı
, Kiraz , Kivi , Kuru incir, Kuru üzüm, Kuş
üzümü , Limon , Mandalina , Misket limonu, Muz
, Nektarin, Şeftali, Üzüm , Vişne.
Vücudu ALKALİ yönde destekleyen PROTEİNLİ GIDALAR: Çiğ
badem , Çiğ -kavrulmamış- ay çekirdeği, Çiğ -kavrulmamış-
balkabağı çekirdekleri, Çiğ -kavrulmamış- kabak çekirdeği , Darı , Filizlendirilmiş
çekirdekler (ay çekirdeği gibi), Kestane , Keten tohumu.
Vücudu ALKALİ yönde
destekleyen DİĞER GIDALAR:
Alkali iyonize su, Arı poleni
,Bitkisel çaylar, Buğday çimi suyu, Elma sirkesi
, Her tür hindiba, Hindistan cevizi yağı, Doğal maden suyu
, Doğal probiyotikler, Yeşil çay ,Taze sıkılmış yeşil sebze ve
meyve suları,
Karbonatlı su.
Vücudu ALKALİ yönde
destekleyen TATLANDIRICILAR: Stevia
(Stevya) ,Çiğ Agave Şurubu,Hurma ezmesi.
Vücudu ALKALİ yönde
destekleyen BAHARATLAR : Acı kırmızı biber ,Deniz tuzu , Hardal ,Her
tür ot (kekik, nane vb) , İsot , Köri , Tarçın ,Zencefil.
VÜCUDUN ASİDİK YAPAN GIDALAR:
(Dikkatli ve az
tüketilmeleri önerilmektedir!)
ASİDİK YAĞLAR: Fıstık yağı , Hamur
işleri için özel yağlar ,Keten tohumu yağı , Susam yağı , Zeytinyağı.
MEYVELER: Portakal , Erik , Kızılcık ,Kuru
erikler.
Vücudu ASİDİK yönde
destekleyen TAHIL ve UNLAR: İşlenmiş arpa ,Her tür pirinç , Her tür
yulaf , İşlenmiş buğday/beyaz un , İşlenmiş kara buğday , İşlenmiş
kepek.
Vücudu ASİDİK yönde
destekleyen gıdalar ;
Dondurma ,Her tür peynir ,Süt
,Tereyağ, Siyah çay , kahve, Alkol, sigara,
Vücudu ASİDİK yönde
destekleyen KURUYEMİŞ ve YAN ÜRÜNLERİ:
Ceviz ,Tahin , Yer fıstığı ,Yer fıstığı
ezmesi,
Vücudu ASİDİK yönde
destekleyen HAYVANSAL PROTEİNLER: Dana eti , Her tür av eti
, Her tür balık ,Hindi , Kuzu eti ,Sakatat , Sığır eti ,Tavuk ,Tuzlanarak
kurutulmuş etler (pastırma gibi)..
Vücudu ASİDİK yönde
destekleyen BAKLİYAT türü gıdalar: Bezelye, Kuru fasulye, Mercimek
, Nohut , Siyah fasulye ,Soya fasulyesi,
Vücudu ASİDİK yapan diğer
ürünler: Her tür kimyasal koruyucu , İlaçlar ,her tür tarım ilaçları .
Tabi sadece doğru ve
alkali beslenme tek başına yeterli değil. Ruhsal olarak ta asidik ve alkali duygularımızı
dengelemeliyiz.
ALKALİ DUYGULAR
&
ASİDİK DUYGULAR
Affetmek,
Hayatınızdaki keşkeler,
Kabul etmek,
Kabullenmemek,
Paylaşmak,
Kıskançlık,
Tatile çıkmak,
Öfke,
İbadet etmek,
İnançsızlık, ait olamama,
Dinlenmek,
Endişe, kaygı,
Spor yapmak ,
Çok
çalışma,uykusuzluk,
Gülmek,
Sevgisizlik,
Aşık olmak :)
Yanlız yaşamak.
Gerçek anlamda sağlıklı
ve fit bedene sahip olmak için en az 1 ay, aralıklarla altı ay uygulanmalı.
Sağlıklı günler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.