Aşırı sıcak ve güneşlenme sonrası vücudunuzdaki benlerde ; kızarıklık, kaşıntı vb durumlar oluşuyorsa mutlaka bir dermatoloğa gitmenizde fayda var.
Özellikle açık tenli iseniz yani kolay bronzlaşamıyorsanız daha dikkatli olmalısınız. Benler tehlikesiz deyip geçmeyin.
Benlerin kimisi doğduğumuz günden beri var, kimi sonradan oluşuyor.Bunların hangileri masumi hangileri tehlike oluşturuyor.? Sürekli tahrişe uğrayan bölgelerdeki benlere özellikle dikkat etmek gerekir.Bunlar kemer ve sütyen hizasında rast gelen , ayak tabanı ile avuç içinde ve cinsel bölgelerde bulunan benlerdir.
Benler, kozmetik nedenlerle , giysi ve takılarla sürekli tahriş oluyorsa, ( malin melanom ) a dönüşme ihtimali varsa cerrahi olarak alınmalıdır.Tabi bu kararı mutlaka dermotoloji uzmanı vermeli.
Genelde benler çıkarılınca kanser oluyormuş diye inanılır. Oysa ben in tamamının vücuttan atılmasının bir zararı olmaz. Ben vücut üzerinde dururken kesilir, koparılır yada takılıp düşme gibi nedenlerden dolayı koparsa tehlikeli olabilir.
Benler güneşi gördükçe hem sayıları artar hemde yapıları bozulur. Özellikle ani ve yüksek dozdaki güneş çok zararlıdır. Yanık yapacak boyutta kızarma , soyulma gibi durumlar deri kanserine dönüşme riskini arttırır.
Yapmanız gereken benlerin olduğu bölgeyi yüksek faktörlü güneş koruyucularla korumaktır. Duş sonrası güneş kreminizi tekrarlamaktır.