Bloğuma hoşgeldiniz güzellikler.....




13 Ocak 2012 Cuma

Kişisel Bakımın Önemli Etkenleri Doğal Yağlar






Eski tarihlerde kullanıldığı bilinen doğal ve şifalı yağların , gerçekten olumlu anlamda işe yaraması için saf ve katkısız yani gerçek öz olmaları gerekir.En çok bilinenleri zeytinyağı,susam yağı, badem yağı olmakla beraber ; günümüzde kullanımı yaygınlaşan çeşitler oldukça fazladır. Cilt ve vücut bakımında kullanılırken direk uygulamalardan kaçınılmalı, mutlaka taşıyıcı başka bir yağ içinde kullanılmalı. Yağların etkilerine göre kullanım alanları farklıdır.

Bazı yağlar yakıcı, ısıtıcı, kan dolaşımını hızlandırıcıdır.Bazı yağlar antiseptik, steril edici, ferahlatıcı,sakinleştiricidir. Ev ortamında hazırlayacağımız bakım ürünlerine başlamadan kullanacağımız malzemelerin özelliklerini öğrenmeliyiz.

Bitkisel Yağların Sağlık Alanında Kullanımı Hakkında Bilgiler Yağ Çeşitleri ve Sağladığı Şifalar


Adaçayı Yağı: Salvia triloba türünün çiçekli ve yapraklı kısımlarından su buharı distilasyonu yöntemi ile elde edilir.Karakteristik kokuya sahiptir. Yatıştırıcı ve tonik etkileri vardır. Sirkülasyonun yavaş olduğu durumlarda aşırı yorgunlukta ve ciltteki problemlerde kullanılır. Hormon içeriği sebebi ile günde 1 fincandan fazla içilmemeli.

Ardıç Yağı: Juniperus oxycedrus türünün esansiyel yağı su buharı damıtma yöntemi ile elde edilir. Tatlı, ferah, odunsu-balsamik karakterde kokuya sahiptir.Antiseptiktir.Isıtıcı ve sıkılaştırıcı özellikleri vardır. Aromaterapide; kramplarda, sirkülasyonun yavaşladığı durumlarda ve selülitte kullanılır. Ayrıca yağlı ciltler ve aknede tonic etkisinden dolayı tercih edilir.

Ayçiçeği Yağı: Helianthus annuus türünün olgun meyvalarından soğuk sıkma yolu ile elde edilir. Vitamin E bakımından oldukça zengindir. Cilde kolayca nüfuz eder, nemlilik ve yumuşaklık kazandırır.


Bergamut Yağı: Citrus aurantium var. bergamia türünün meyve kabuklarından ekstraksiyon yöntemi ile elde edilir. Ferah, tatlı-meyve ve balsamik karakterde kokulara sahiptir. Sıkılaştırıcı, canlandırıcı ve antiseptik özelliktedir. Aromaterapide; depresyon, yorgunluk, stres gibi durumlar ile akne ve yağlı ciltlerin tedavisinde kullanılır.

Biberiye Yağı: Rosmarinus officinalis türünün çiçekli dallarından su buharı damıtma yöntemi ile elde edilir. Ferah, bahar, odunsu ve nane karakterlerinde kokulara sahiptir. Antiseptik, canlandırıcı ve dinçleştirici etkileri vardır. Aromaterapi; baş ağrılarında, nefes alma problemlerinde ve zayıf sirkülasyonda veya kepekte kullanılır. Isıtıcı etkisinden dolayı vücuda masaj yolu ile uygulanarak ağrılı kasların tedavisinde de kullanılır.

Buğday Tohumu Yağı: Triticum vulgare türünün olgun tohumlarından soğuk sıkma yöntemi ile elde edilir. Yağ asitleri, fosfolipitler, sterol, ą ve β- tocopherol ile provitamin A içermektedir.Doğal E vitamini kaynağıdır. Antioksidan etkisi nedeniyle yaşlanma etkilerini azaltır. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi nedeniyle cildin yenilenmesi ve canlanmasında etkilidir.


Ceviz Yağı: Juglans regia türünün meyvesinin iç kısmının önce soğukta sonra sıcakta sıkılması ile elde edilir. C vitamini ve antioksidan olarak bilinen flavonoidler içerir. Cildi besler, emilimi kolaydır.

Civanperçemi Ekstresi: Achilea millefolium türünün kurutulmuş çiçekli ve yapraklı kısımlarından elde edilir. Antiseptik özelliğine sahiptir. Tonic ve yatıştırıcı etkileri vardır. Adet söktürücü etkisi vardır. Ciltteki çukurluk ve izler için merhemi kullanılır.

Çörekotu Yağı: Nigella sativa türünün olgun tohumlarından sıkılarak elde edilir. Kırmızımtırak kestane renklidir. Saç dökülmesi ve kepeğe karşı etkilidir.


Defne Yaprak Yağı: Laurus nobilis türünün yapraklarından elde edilir. Aromaterapide; rahatlatıcı, ısıtıcı ve antiseptik olarak kullanılır.

Fesleğen Yağı: Ocimum basilicum türünün yapraklı ve çiçekli dallarından ekstraksiyon yöntemi ile elde edilir. Tatlı ve baharatlı kokuya sahiptir. Tonik etkisi vardır. Cildi canlandırıcı ve sıkılaştırıcı olarak kullanılmaktadır.

Fındık Yağı: Corylus maxima türünün olgun tohumlarından soğuk sıkma yolu ile elde edilir. Protein bakımından zengindir. E, A, C ve B vitaminleri içerir. Cilde kolayca nüfuz eder, emilimi kolaydır.


Hint Yağı: Ricinus communis türünün olgun ve kurutulmuş tohumlarından soğukta sıkma yolu ile elde edilir. Renksiz ve soluk sarı renkli, kıvamlı hafif kokulu bir yağdır. Cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Saç dökülmesi ve bakımında etkilidir.

Isırgan Ekstresi: Bazı Urtica türlerinin kurutulmuş veya taze yapraklarından elde edilir. Antiseptik ve tonik etkilidir. Özellikle yağlı ve kepekli saçların bakımın da etkilidir.
                                                                   
 


Ihlamur Ekstresi: Değişik Tilia türlerinin kurutulmuş çiçeklerinden elde edilir. Antimikrobiyel ve yatıştırıcı etkileri mevcuttur.Toniği düzenli   olarak kullanılırsa cilt rengini düzenler.




Koeh-030.jpg    Karanfil Yağı: Eugenia caryophyllata türünün çiçek tomurcuklarından su buharı damıtma yöntemi ile elde edilir. Yağının sıcak ve keskin kokulu buharı vardır. Uyarıcı, ısıtıcı, canlandırıcı ve afrodizyak etkileri mevcuttur.




Kayısı Çekirdeği Yağı: Prunus armeniaca türünün çekirdeklerinden soğuk sıkma yöntemi ile elde edilir. A Vitamini bakımından zengindir. Özellikle cilt bakımında ve göz çevresi kırışıklıklarında kullanılır. Ciltte yumuşak ve pürüzsüz bir etki bırakır.




Kekik Yağı: Bazı Origanum türlerinin çiçekli dallarından su buharı damıtma yöntemi ile elde edilen uçucu yağdır. Bu türler pembe veya beyaz çiçekli, küçük yapraklı ve kuvvetli kokuludur. Antiseptik ve kan dolaşımını hızlandırıcı etkileri vardır.Eklem ve kas ağrılarında etkilidir.

Lavanta Yağı: Levandula angustifolia türünün kurutulmuş çiçeklerinden su buharı distilasyonu yöntemi ile elde edilir. Rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkileri vardır.Güçlü antiseptiktir.Cildi   sakinleştirir, canlandırır ve dinçleştirir. Aromaterapide; stres, yorgunluk ve depresyon gibi durumlarda, cilt problemlerinde ve ağrılarda kullanılır .
                                                                                                                                                                                                  Limon Yağı:Citrus limonum türünün kabuklarından ekstrakte edilerek veya sıkılarak elde edilir.

Limonsu ve ferah kokusu vardır. C vitamini bakımından zengindir. Antiseptik, dinçleştirici, deodorizan ve uyarıcı etkileri vardır. Aromaterapide; bedensel ve zihinsel yorgunlukları gidermede, problemli ciltlerde ve ağrılı durumlarda kullanılmaktadır. Cildi aydınlatır,ferahlatır, renk düzenleyicidir.




Melisa Yağı: Melissa officinalis türünün yapraklarından elde edilir. Cildi besleyici ve temizleyici özellikleri vardır. Serinletici, rahatlatıcı ve getirici olarak da kullanılabilir.



Mersin Yağı: Myrtus communis türünün yaş yapraklarından su buharı damıtma yöntemi ile elde edilir. Ferah ve meyve kokuludur. Tonik etkisi vardır. Uyarıcı olarak yada bedensel yorgunluğu gidermede kullanılır.



Nane Yağı: Mentha piperita türünün çiçekli ve yapraklı dallarından su buharı damıtma yöntemi ile elde edilir. Karakteristik ve keskin kokuludur. Yatıştırıcı, canlandırıcı ve serinletici etkileri vardır. Aromaterapide; baş
ağrısı, zihinsel yorgunluk ve kas ağrılarında kullanılmaktadır.






Okaliptüs Yağı: Eucalyptus türlerinin taze yapraklarından su buharı damıtma yöntemi ile elde edilir. Uyarıcı kokusu vardır. Ciltte serinletici etki bırakır. Aromaterapide; ateş, nezle, soğuk algınlığı gibi durumlarda tercih   edilir. Kas ağrı ve sızınlarında, burkulmalarda yatıştırıcı olarak kullanılır.


Paçuli Yağı: Pogostemon cablin ağacının kuru yapraklarından ekstraksiyon yöntemi ile elde edilir. Odunsu, topraksi ve tatlı kokusu vardır. Az miktarda kullanıldığında bile uyarıcı etki gösterir. Antiseptiktir.Aromaterapide; yorgunluk, gerginlik, stres, yanık, kepek, akne, egzama gibi durumlarda ve yağlı ciltler veya saçlı deride kullanılabilir.

Papatya Ekstresi: Matricaria chamomilla türünün gölgede kurutulmuş çiçek durumlarından elde edilir. Ciltte yatıştırıcı ve yumuşaklık verici etkisi vardır. Cilt bakımında akne, alerji, yanık, egzama, yaralar, baş ağrısı ve stres gibi durumlarda kullanılır. Toksisitesi oldukça düşük olduğundan çocuklarda da kullanılabilir.

                                                                                                                                                                       Sandal Ağacı Yağı: Santalum album ağacının köklerinden ve gövdesinden ekstraksiyon yöntemi ile elde edilir. Meyvemsi- tatlı ve odunsu karakterde kokuya sahiptir. Antiseptik, rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkileri vardır. Afrodizyaktır. Aromaterapide; uykusuzluk, stres, gerginlik, depresyon gibi durumlarda, çatlamış ve yıpranmış ciltlerde kullanılır.





Sardunya Yağı: Pelargonium graveolens türünün taze meyvelerinden ve yapraklarından ekstraksiyon yöntemi ile elde edilir. Güle benzer tatlı, limon ve nane kokusundadır. Tonik olarak kullanılabilir. Sinir sistemi üzerinde saki nleştirici etkileri vardır. Hafif antiseptiktir, cilde yumuşaklık verir.Dinlendirir. Rahatlamanızı ve kolay uyumanızı sağlar. Kesiklerde, burkulma, egzama ve akne de kullanılabilir.

Sedir Yağı: Cedrus atlantica ve Cedrus libani türlerinin ağacının odunundan ekstraksiyon yöntemi ile elde edilir. Odunsu kokuya sahiptir. Ciltte uyarıcı, canlandırıcı ve tonik etkileri vardır. Aromaterapide; kepek, incelen saçlar, egzama, yağlı ciltler ve aknenin tedavisinde kullanılır. Ayrıca stresin giderilmesinde yardımcı olur.



Sığla Yağı ( Günlük): Liquidambar orientalis türünün gövdesinden elde edilen bir balsamdır. Antiseptik ve yara iyi edici özellikleri vardır. Bu nedenle cilt problemlerinin tedavisinde kullanılır.


Susam Yağ: Sesamum Indicum türünün olgun tohumlarından sıkma yolu ile elde edilir. A, B ve E vitaminleri bakımından zengindir. Demir, Magnezyum, kalsiyum, bakır, fosfor gibi mineralleri içerir. Cildi besler, toksinlerden arındırır. Cilde kolayca nüfuz eder, emilimi kolaydır.

Tatlı Badem Yağı: Amygdalus communis türünün olgun tohumlarından sıkma yolu ile elde edilir. Hafiftir, ciltten kolayca emilir. Protein ve D vitamini bakımından zengindir. Düzenli olarak kullanıldığında cildi besler ve yıpranmalara karşı korur

Turunç Yağı: Citrus aurantium var. amara türünün meyvesinin kabuklarından elde edilir. Tatlı ve turunçgil kabuğu kokusundadır. Antiseptik, ısıtıcı ve tonik etkileri vardır. Aromaterapide; yağlı ciltlerde, romatizmada, dolaşım zayıf olduğu durumlarda, selülitte, nefes alma problemlerinde, soğuk algınlığı, ateş gibi durumlarda kullanılır. Kışın çok iyi bir ısıtıcı, yazın çok iyi bir canlandırıcı ve enerji vericidir.


Üzüm Çekirdeği Yağı: Vitis vinifera türünün olgun çekirdeklerinden soğuk sıkma yolu ile elde edilir.E Vitamini bakımından zengindir. Antioksidandır. Hafif ve ciltten kolayca emilen bir yağdır. Kullanımdan sonra cilde yumuşaklık kazandırır. Ciltteki kılcal damar sorunlarında olumlu etkisi vardır. Masaj için idealdir.

Ylang Ylang Yağı: Canana odorata türünün ağacının taze çiçekli kısımlarından ekstraksiyon yöntemi ile elde edilir. Tatlı, etkili floral kokuya sahiptir. Aromatik ve ferahlatıcıdır. Cildi ve saçları yenileyicidir. Afrodizyaktır. Zihinsel ve duygusal olarak etkileyicidir. Aromaterapide; stresi ve gerginliği uzaklaştırmak ve ruh halini düzeltmek için kullanılır.

Zencefil Yağı: Zingiber officinalis türünün ağacının kuru köklerinden ekstraksiyon yöntemi ile elde edilir. Limonsu, odunsu, baharatlı karakterlerde kokuya sahiptir. Isıtıcı, uyarıcı ve antiseptik etkileri vardır. Afrodizyaktır. Aromaterapide; kan dolaşımını hızlandırmak, öksürüğü gidermek, kasların gevşemesini sağlamak için kullanılır.


Zeytin Yağı: Olea europaea türünün olgun meyvelerininden sıkma yolu ile elde edilir. A ve E Vitaminleri bakımından zengindir. Cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır. Ciltten kolayca emilir. Tüm vücut ,cilt, saç bakımlarında kullanılır. Karaciğeri temizlemek ve detox amacı ile sabahları 1 tatlı kaşığı çiğ zeytinyağı ile gargara yapılır.Gargara sonrası yağ tükürülmelidir.

Zambak Ekstresi (Beyaz): Lilium candidum L. türünün çiçeğinin su buharı distilasyonu ile elde edilir. Nemlendirici, tazelik ve yumuşaklık verici etkilere sahiptir. Kuru saç ve cilt bakımında kullanılır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.